fbpx
sv

Om Åkeshofs Slott

 

Råkoko ligger på Åkeshofs Slott i Bromma. Som en liten gömd oas tornar 1600-talsslottet upp sig, bara några steg från Åkeshovs tunnelbanestation. Här äter du i slottets vackra matsal, i gröna omgivningar med naturreservatet Judarskogen alldeles utanför fönstret.

Godset som Åkeshofs Slott ligger på hette ursprungligen Nockeby Säteri och omnämns redan på 1400-talet. 1635 köpte friherre Åke Axelsson Natt och Dag Åkeshofs egendom och lät omkring 1650 uppföra en byggnad som uppkallades efter honom: Åkeshofs Slott. Efter honom har slottet ägts av ätten Stenbock och ätten Stierncrona, som båda moderniserade slottet och gav det dess utseende. På slutet av 1800-talet började slottet förfalla och på 1900-talet inhyste slottet både sjukhus, flyktingboende och pastorsexpedition.

Idag drivs Åkeshofs Slott som konferensanläggning, restaurang och hotell av Stockholm Meeting Selection AB. Idén och skapandet av restaurangen Råkoko är ett led i Stockholm Meeting Selections vision att göra Åkeshofs Slott till en samlingsplats för Stockholmare, och Brommabor i synnerhet.